Nejchutnější veganské dorty nejen pro sváteční čas!

Vyzkoušejte tyto jednoduché recepty a objevte s námi nezapomenutelné chutě.
Vánoce jsou plné radosti a sladkých neřestí. Kalorie už jste přestala počítat nebo Vás stále trápí povánoční váha? Vyzkoušejte recepty na tyto senzační dorty, které se budou vyjímat na svátečním stole a ještě jsou veganské!
Už jste vyzkoušeli veganský kakaový koláč nebo dezert z vlašských ořechů? Jdeme na to!
Banán, brusinky ... kakaový koláč ☺
Ingredience:
180 ml mandlového mléka
60 ml rozpuštěného kokosového oleje
2 zralé banány
vanilkový extrakt
150 g cukru
150 g mouky
40 g kakaa
50 g sušených brusinek
1 polévková lžíce mletých lněných semínek, namočených v teplé vodě po dobu 15 minut
1 sáček prášku do pečiva
½ lžičky soli
2 lžíce rostlinného oleje a 1 lžíce kakaa na vymaštění
Postup:
V misce, pomocí vidličky, namačkáme banány na pastu a přidáme všechny tekuté suroviny a lněná semínka.
V další misce smíchejte suché ingredience, bez brusinek.
Tekuté ingredience smícháme se suchými a vše vložíme do olejem vymazané a kakaem vyloženého plechu. Poté, co vše pěkně zarovnáme, posypeme brusinkami a dáme do trouby na 180 stupňů, zhruba 40 minut.
Dezert z vlašských ořechů a dýně
Na tento super lahodný a velmi snadný dezert potřebujete následující ingredience:
300 g vlašských ořechů
1 1/2 šálku pečené dýně
300 g datlí
1/2 lžičky muškátového oříšku
1 lžička skořice
1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
1/2 lžičky kardamomu
2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
Postup:
Namelte vlašské ořechy, ale ne příliš najemno, datle nasekejte nožem a přidejte k ořechům. Vložte směs do kuchyňského robota a směs zpracujte, dokud nebude hladká.
Poté přidejte upečenou dýni, koření a kokosový olej! Míchejte další 2-3 minuty, dokud se vše správně spojí. Lze podávat v průhledných miskách a ozdobit vlašskými ořechy, brusinkami nebo jiným sušeným ovocem. Dobrou chuť!