Magická síla ČOKOLÁDY!
Kdo by nemiloval čokoládu!? Ročně se spotřebují tři miliony tun kakaových bobů! A my víme, že je to správná cesta ke štěstí, která přináší spoustu výhod.
Čokoláda je nejoblíbenějším dezertem a to nejen díky své bohaté chuti. Vyrábí se z plodů kakaovníku Theobroma, jehož jméno znamená „jídlo bohů“.
Potrava prospěšná pro srdce
Několik studií prokázalo pozitivní účinky čokolády na naše zdraví. Kakaové boby jsou plné fytonutrientů, které působí jako antioxidanty. Jsou také bohaté na železo, měď, hořčík, zinek a fosfor, podle Harvard TH Chan School of Public Health, byla konzumace čokolády častěji než jednou týdně spojena s nižším rizikem ischemické choroby srdeční až o 8%.
Zlepšuje funkci mozku
Čokoláda má pozitivní vliv na mozek! Zvyšuje průtok krve do mozku, zlepšuje kognitivní funkce, snižuje negativní dopady Alzheimerovy choroby, stimuluje paměť a zabraňuje procesu degradace.
Dává nám pocit pohody
Jste ve stresu? Dejte si čokoládu! Působí pozitivně také při únavě a psychickém přetížení, její konzumace vede ke stavu vnitřního klidu a zároveň zvyšuje koncentraci. Navíc stimuluje tvorbu endorfinů (hormonů štěstí), působí nejen na dobrou náladu, ale dokonce pomáhá předcházet depresím a dalším psychickým onemocněním.
Funguje jako lék proti stárnutí
Vědci zjistili, že konzumace čokolády zesiluje biogenezi mitochondrií na buněčné úrovni a dokonce i produkci nových buněk. Výsledkem je zpomalení procesu stárnutí organismu.
Obsahuje živiny a antioxidanty
Čokoláda obsahuje dvě kategorie antioxidantů, flavonoidy a polyfenoly, jejich koncentrace je v kakau velmi vysoká. Kromě značného množství vlákniny (10 %) obsahuje čokoláda také významné množství železa, hořčíku, mědi, manganu, zinku, selenu a draslíku.
Výhody pro krásu
Pleťové masky z čokolády nebo kakaa napomáhají při regeneraci vysušené pokožky, skvěle se hodí do peelingu. Čokoláda zároveň zlepšuje průtok krve a obsah kolagenu, zlepšuje pružnost pokožky a dodává mladistvý vzhled.
